Målarplanket tillåts på Burefestivalen 2013

Som ni säkert minns, var det ett väldans hallå kring Burefestivalen 2012.
Burefestivalen är föreningen Urskogens årliga och ideellt arrangerade musik- och kulturfestival.
 
Klicka på ordet Burefestivalen för att läsa det jag skrev då, om hur fjolårets festival höll på att gå i stöpet.
 
 
Efter att problemfritt ha arrangerat festivalen i fyra år, fick arrangörerna plötsligt ett överraskande avslag på sin ansökan om tillstånd för målarväggen.
 
Erik Dirty Elmo Lindström, som är en av arrangörerna, ringde mig och var fullt förståeligt både indignerad och upprörd -- eftersom jag sjösatt och verkat fram tillståndet för hans fasadmålning i Skönsberg, var det naturligt att han kontaktade mig i ärendet. Jag satte omedelbart igång att dra i alla trådar jag kunde, och Erik o föreningen lämnade omgående in en överklagan, samt tryckte på åt alla håll de kunde... och vips svängde det!

Lyssna: burefestival
 
Plötsligt hade polisen ändrat sig. Och det hade "iiiingenting med påtryckningar eller publicitet att göra".
 
Erik och de andra i föreningen var förstås glada åt det ändrade beslutet, men samtidigt indignerade och ledsna över trasslet och viljan att sätta käppar i hjulet för dem.
 
 
 
I år har polisen valt att ge Burefestivalen både tillstånd att ha sitt mycket omtyckta målarplank och varmt beröm för fjolårets arrangemang, vilket är mycket mycket glädjande!!!! 
 
 
Läs Sundsvalls Tidnings artikel här nedan,
eller på deras hemsida, genom att klicka här.
 
 

Polisen tillåter barn att måla

Förra året avslog polisen Burefestivalens ansökan om att ha ett målarplank. I år godkändes ansökan direkt.
– Väggen finns för att barnen ska få vara kreativa och måla, säger arrangören Erik Lindström.
 

På Bureplatsen vid Norra berget anordnas det en festival på lördag. Vid förra årets Burefestival ansåg polisen att arrangören uppmuntrade till klotter genom att sätta upp en cirka 25 meter lång plywoodvägg där barnen får måla.

 

I förra årets ansökan framgick det inte att målarplanket var för barn. Arrangören överklagade beslutet och specificerade syftet med väggen och då godkändes ansökan, säger Josef Wiklund, tillförordnad närpolischef i Sundsvall.

 

Årets ansökan godkändes direkt.

Målarplanket kommer att finnas även i år. Det är till för barnen och används under dagen, säger Erik Lindström.

 

Förra året anmäldes ingen skadegörelse i samband med festivalen.

 

Arrangören tar sitt ansvar. All heder åt dem då de verkar ha en uttänkt idé som inte går att relatera till klotter. Det finns inga skäl till att tro att det blir annorlunda i år, säger Josef Wiklund.

 

Förra året JK-anmäldes polisen i Västernorrland av föreningen Graffitifrämjandet som menade att polisen, genom att neka barnen från att måla på en vägg, brutit mot lagen.

 

Det är ingenting jag känner till. Om det varit någon form av rättsligt efterspel så borde det ha lyfts fram i ansökan.

 

Skadegörelsen i Sundsvall har minskat med 9,3 procent under det första halvåret 2013, jämfört med samma tidsperiod 2012, enligt statistik från Rikspolisstyrelsen.

 

Det är svårt att ta någon på bar gärning. Vi gör vad vi kan för att motverka skadegörelse. Det görs fina insatser från både fastighetsägare och kommunen för att sanera bort klotter, säger Josef Wiklund.

 
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0